Срокът за отписване на старите автомобили в КАТ изтича в края

...
Срокът за отписване на старите автомобили в КАТ изтича в края
Коментари Харесай

Важно! Срокът за отписване на стари автомобили изтича до дни

Срокът за отписване на старите коли в КАТ изтича в края на 2023 година Това плануват промени в Закона за придвижването по пътищата, признати през 2021 година Идеята на този период е да се приключи порочната процедура на недобросъвестни купувачи, които не записват добито транспортно средство и то продължава да се води като благосъстоятелност на продавача.

Продавачите на коли (в период до 31 декември 2023 г.) могат да дават в " Пътна полиция " при съответната регионална дирекция на Министерство на вътрешните работи копие на документ, който удостоверява осъществяването на продажбата. След даването на този документ, регистрацията на пътното транспортно средство ще се приключва служебно, с отбелязване в автоматизираната осведомителна система на КАТ по места. В нея с изключение на прекратяването на регистрацията, ще се вписват данните на новия притежател и датата на прекачване на собствеността.

Припомняме, че в края на 2017 година бяха признати промени в Закона за придвижване по пътищата, съгласно които когато едно МПС е трансферирано, а новият му притежател не извърши регистрация в звената на Пътна полиция, в двумесечен период, тази регистрация да бъде прекратявана служебно.

С последната смяна продавачите ще могат да защитят правата си, като в регистрите на моторните транспортни средства ще се отразява смяната на собствеността. Това дава опция на продавача да даде в " Пътна полиция " копие на документа, удостоверяващ прехвърлянето на транспортното средство, и по този начин да бъде отписан като притежател, а по-късно регистрацията на пътното транспортно средство се приключва служебно, написа money.bg.

Това на процедура значи, че автомобилът ще се стопира от придвижване. На продавача ще се издава уверение, съдържащо информация за датата на прехвърлянето на собствеността, както и датата на служебното преустановяване на регистрацията.Ще се вписват и данни за купувача на транспортното средство, номерът и датата на документа за прекачване на благосъстоятелност, а с цел да може новият притежател да ръководи колата, ще би трябвало да я регистрира отново на свое име.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР